Pa amb tomàquet

Un dels aperitius més comuns a qualsevol taula catalana consisteix en una rebanada de pa untada tomàquet, amb una pizza de sal i oli. Pot acompanyar-se d’ embotits com el fuet, verdures assedegades o peix adobat.

 

Calçots amb salsa romesco

En els últims mesos d’hivern i principis de primavera, les barbacoes s’omplen de calçots. Es tracta d’una ceba tendra i allargada que s’asseu fins que queda una capa negrera –que després es retira amb mestria– servida amb salsa romesco.

 

Escalivada

Aquest plat consisteix en pebrots vermells, albergínia, ceba i de vegades patates cuits a la brasa, si bé també es pot preparar al forn. Un cop cuites, les verdures es pelen i tallen en tires que es poden servir soles o damunt de pa.

 

Botifarra amb mongetes 

Les botifarres són una mena de llonganissa preparat en terres catalanes, essent les de Vic unes de les més conegudes. Solen acompanyar-se de mongetes o mongetes blanques.

 

Fricandó

Un dels plats típics de Catalunya s’elabora a base de filets fins de carn de vedella i, gairebé sempre, s’acompanya de bolets típics de la zona (moixernons, llit-secs, ceps, gírgoles o rovellons).

 

Mar i muntanya

Un dels guisats més emblemàtics de la cuina als pobles costaners incloïa una barreja de carn (conill o pollastre) amb crustacis, sèpia o calamars per allargar el plat. Tradicionalment cuit en una olla de fang, va ser un plat de pescadors.

 

Escudella

Els plats de cullera són els reis de les taules catalanes i l’escudella és la recepta per excel·lència per passar l’hivern. A més del brou i la pasta de galets, s’ acompanya el plat de carn cuita i les verdures.
 
 

Cargols a la llauna

Procedent de les terres de ponent arriba aquesta senzilla recepta que consisteix en caragols cuits a la brasa o al forn amb una llauna. Se serveixen acompanyats de salsa alioli o vinagreta.

 

Crema cremada

Una de les postres típiques de Catalunya fet a base de llet, ous i sucre presentada en una cassola de fang. Al costat abans de menjar, s’espolsa sucre per la superfície i es tuesta amb un cremador fins que queda una bona capa dura.

 

Panellets

Els dies previs a Tots Sants, els catalans gaudeixen de les múltiples varietats d’aquests dolços. Els tradicionals estan coberts per pinyons torrats, però pots trobar-los de cafè, xocolata, coco o altres sabors.

 

pollo con ceps en restaurante Cal Marc Reus

El millor menjar casolà amb ingredients de qualitat